Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHTuzlanski učenici osvojili dvije medalje na Infomatrix olimpijadi

Tuzlanski učenici osvojili dvije medalje na Infomatrix olimpijadi

Osvajanjem medalja na BOSEPO-u, učenici su ostvarili pravo učešća na raznim međunarodnim takmičenjima koja će se održati tokom 2024. godine širom svijeta, kao što su: Genius olimpijada i I-Sweep takmičenje u SAD-u, Infomatrix u Rumuniji, Inespo u Holandiji, Internacionalna Greenwich olimpijada u Londonu. Bosanskohercegovačka olimpijada naučnih projekata BOSEPO je takmičenje u kojem mogu učestvovati svi učenici od 10 do 19 godina, a koji pohađaju osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini, ali i iz drugih država svijeta. Cilj ovog takmičenja je promocija značaja i vrijednosti nauke i tehnologije, kroz koje učenici stiču zavidni nivo znanja u izradi naučnih radova, te istovremeno potiče talentovane mlade ljude da se počnu baviti naukom.

Učenici Richmond Park International Primary/Secondary School Tuzla su na prestižnoj Međunarodnoj olimpijadi Infomatrix 2024, koja se održala u Bukureštu, osvojili 1 zlatnu i 1 srebrenu medalju.

Zlatnu medalju i novčanu nagradu u iznosu od 500 dolara u kategoriji kratkometražnog filma osvojila je učenica 9. razreda naše škole Isra Hasanović. Žiri je Isrin film proglasio najboljim filmom.

Projektom Sorting Machine V2 u kategoriji Hardware Control, naši učenici prvog razreda srednje škole Damir Konjić, Bakir Imširović i Tarik Kamberović (koji je iz opravdanih razloga bio spriječen putovati za Bukurešt) osvojili su srebrenu medalju. U okviru ovog projekta razvijena je mašina za sortiranje različitih vrsta materijala. Predmeti od različitog materijala (staklo, metal, plastika) postavljaju se na pokretnu traku koja se pogoni pomoću steper motora i drajvera. Za identifikaciju vrste materijala koriste se specijalizovani senzori. Senzori šalju informacije procesorskoj jedinici PLC (Programmable Logic Controller), koja aktivira jedan od tri moguća pneumatska klipa, izbacujući predmet s pokretne trake u pripadajuću kutiju za pohranu predmeta od određenog materijala. Mašina je osmišljena kao pomoć pri automatizaciji procesa razdvajanja predmeta od različitih materijala, kako u industriji, tako i u komercijalnim i uslužnim djelatnostima, te u procesu reciklaže, a u svrhu smanjivanja greške u ovakvim procesima, kao i uštede vremena i novca.

Kratkometražni film s kojim se predstavila učenica Isra Hasanović nosi naziv “Silent Consciousness” i prati dijalog između istraživača AI (umjetne inteligencije) i njenog digitalnog asistenta. Učenica Isra Hasanović inspirisana je posmatranjem ljudi koji se sve više oslanjaju na modernu tehnologiju, posebno na umjetnu inteligenciju, zapostavljajući vlastite sposobnosti. Naši takozvani “asistenti” posjeduju ogromne količine informacija o nama, našim interesovanjima, željama i međusobnim kontaktima. Pomisao o tome šta bi se moglo desiti ako u nekom trenutku izgubimo kontrolu nad algoritmima i programima kojima smo sada toliko oduševljeni, prilično je zastrašujuća. Pogledajte film koji je Bosni i Hercegovini donio zlatnu medalju i prvo mjesto:

Silent Consciousness, Infomatrix, Isra Hasanovic
spot_img
POVEZANO
- Oglasi -spot_img
- Oglasi -spot_img

Popularno