Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSvi idu u Njemačku, a Nijemac Lukas odlučio život graditi u Sarajevu:...

Svi idu u Njemačku, a Nijemac Lukas odlučio život graditi u Sarajevu: Džamije su na svakom ćošku a to mi se sviđa

Nijemac Lukas Šolc (Lucas Scholze), koji je odlučio svoj rodni grad Hamburg zamijeniti Sarajevom, otkad je stigao u našu zemlju, objavio je nekoliko videa u kojima govori o životu u Njemačkoj i našoj zemlji koja je sada njegov dom.

U opisu njegovog profila na Instagramu stoje pozivni broj i ime Sarajevo, a prati ga čak 12.000 ljudi. Samo za “Avaz” Lukas govori o svojoj odluci da napusti Njemačku u vrijeme kada brojni bh. građani svoje živote nastavljaju upravo u njegovoj zemlji.
Dva prijatelja
Kako se desilo to da dođete živjeti u našu zemlju?

– Putovanje u Bosnu i Hercegovinu počelo je pasivno prije dva mjeseca, kada sam se preselio u Sjevernu Makedoniju. Preselio sam se tamo jer sam bio dva puta na odmoru i baš mi je odgovaralo. U svakom slučaju, htio sam napustiti Njemačku pa je to bio pravi korak za mene. Početkom oktobra napustio sam Sjevernu Makedoniju, dva moja prijatelja s kojima živim ovdje su bila dva puta u BiH na odmoru. Kako su mi dali ponudu da živim zajedno s njima, odmah sam pristao i tako je Sarajevo postalo moj novi dom. Ionako su htjeli da se presele u Sarajevo.

Je li imate nekoga ovdje?
– Nemam nikoga ovdje.

Zašto baš Sarajevo?

– Sarajevo je mirno mjesto koje ima sve što mi je potrebno za život. Dobri ljudi, hrana, lijepo vrijeme, zgrade, planine, mješavina modernosti i kulture. Ovdje, u Sarajevu, možete pronaći džamiju na svakom ćošku. To mi se mnogo sviđa budući da sam musliman. Tako sam ovdje postao još religiozniji nego što sam već bio.
Prekrasna priroda

Koje su prednosti života u Bosni i Hercegovini u odnosu na Njemačku?
– Ima puno prednosti. Počnimo s religijom. Zaista mi se sviđa što je zemlja religiozna i svuda možete pronaći džamije ili crkve. Druga stvar je, naravno, hrana. Jeo sam u svakoj balkanskoj zemlji ćevape, ali najbolji su u BiH. Čak su mi i u Sjevernoj Makedoniji rekli da su najbolji ćevapi u BiH. Treća tačka je priroda. Zimi možete voziti skije, ljeti možete planinariti. U Mostaru možete skakati s mosta. To je spektakularno i zaista moramo cijeniti ovu prekrasnu prirodu.

Šta kažu Vaši prijatelji na Vašu odluku?

– S prijateljima sam se doselio ovdje, tako da oni, naravno, podržavaju moju odluku. Moja porodica to potpuno poštuje. Oni znaju da nisam tipičan Nijemac, pa mogu razumjeti moju odluku da napustim Njemačku i odem na Balkan.

spot_img
POVEZANO
- Oglasi -spot_img
- Oglasi -spot_img

Popularno