Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
spot_img
NaslovnicaKulturna baštinaReis Kavazović povodom nastupajućeg mjeseca posta: Neka ramazan dotakne srce svakog čovjeka

Reis Kavazović povodom nastupajućeg mjeseca posta: Neka ramazan dotakne srce svakog čovjeka

Ramazansko vrijeme je mubarek vrijeme i naši postupci u njemu zadobivaju naročit značaj – uvećavaju se, kako oni dobri, tako i oni loši. Stoga, povedimo računa o svojim postupcima, naveo je u svojoj ramazanskoj poruci reisul-ulema IZBiH ef. Kavazović

Večeras, sa akšam-namazom, ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti, mjesec naših duhovnih uzleta i velikih nadanja, istakao je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u svojoj ramazanskoj poruci muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori, javlja Anadolu.

“Ramazansko vrijeme je mubarek vrijeme i naši postupci u njemu zadobivaju naročit značaj – uvećavaju se, kako oni dobri, tako i oni loši. Stoga, povedimo računa o svojim postupcima. Neka ramazan dotakne srce svakog čovjeka i neka ga oplemeni svojom plemenitošću.Tradicija nas uči da je poslanik Muhamed, s.a.v.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je naročito darežljiv bio u ramazanu. I Allah je darežljiv u ovom mjesecu, a takvi trebaju biti i vjernici, muslimani i muslimanke. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća. Budite milostivi i vi prema Njegovim stvorenjima i neka se na vama vidi da postite. Otvorite svoja srca prema ramazanskoj milosti, ispunite ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budite strpljivi i smjerni i neka vaš post, učenje Kur'ana, teravih-namaz, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti”, navodi se u poruci koju je prenijela MINA.

Reis Kavazović pozvao je vjernike da mjesec ramazana posvete i moleći za pomoć unesrećenim.

“Neka nas Allah blago uvede u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo. U svojim dovama se sjetite nedužnih ljudi u svijetu, naročito u Palestini i Ukrajini, koji stradavaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo svog Gospodara da otkloni od njih zlo, zaštiti ih svojom zaštitom i donese mir u ove zemlje. Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svijetu želim da Ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijim i komšijama, posvećeni vrijednostima i temeljima svoje uzvišene vjere islama. Ramazan šerif mubarek olsun!”, naglasio je reis Kavazović.

spot_img
POVEZANO
- Oglasi -spot_img
- Oglasi -spot_img

Popularno