Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
spot_img
NaslovnicaBusovačaNakon 72 godine u Saudijskoj Arabiji otvorena prva prodavnica alkoholnih pića

Nakon 72 godine u Saudijskoj Arabiji otvorena prva prodavnica alkoholnih pića

Saudijska Arabija će dozvoliti prvu prodaju alkohola u 72 godine, mišljenja su podijeljena, piše Guardian.

Vijest da će Saudijska Arabija dozvoliti svoju prvu prodavnicu alkohola natjerala je građane i strance da razmišljaju o jednom pitanju: je li ovo manja promjena politike ili veliki preokret?

Izvori upoznati s pripremama za trgovinu otkrili su detalje plana u srijedu, dok je kružio dokument koji pokazuje koliko će pažljivo lideri trezvene Zaljevske kraljevine upravljati njenim operacijama.

Smještena u Diplomatskom kvartu glavnog grada, prodavnica će biti dostupna samo nemuslimanskim diplomatama, što znači da se za ogromnu većinu od 32 miliona stanovnika Saudijske Arabije za sada ništa neće promijeniti.

Osim toga, otkupne kvote će biti nametnute. Pristup trgovini će biti ograničen na one koji se registruju putem aplikacije. Od kupaca će se tražiti da drže svoje telefone u “posebnoj torbici za mobilne uređaje” dok traže pivo, vino i žestoka pića.

Ipak, neki stanovnici Rijada rekli su AFP-u da razvoj vide kao prvi korak ka široj dostupnosti alkohola, što bi bio dramatičan prekid nacionalne zabrane koja je na snazi ​​od 1952. godine.

“Ova nas zemlja i dalje iznenađuje”, rekao je libanonski biznismen koji je večerao u srijedu navečer u LPM, francuskom restoranu u Rijadu poznatom po dugačkoj listi bezalkoholnih vina i koktela pomiješanih iza 18 metara dugačkog mermera. -gornja traka.

“To je zemlja koja se razvija, koja raste i koja privlači mnogo talenata i mnogo investicija. Dakle, da, naravno, biće još mnogo toga.”

„Nismo ko smo“, rekao je jedan od muškaraca.

“Ne radi se o tome da imam neku vrstu prosuđivanja prema ljudima koji piju. Ne, apsolutno ne. Ali imati nešto što je vani utiče na kulturu i zajednicu.”

Dodao je: “Recimo ako imam mlađeg brata ili sestru, ako postoji alkohol, postoji mogućnost da on postane alkoholičar.”

Njegov prijatelj se javio i rekao da bi više volio da ljudi nastave da odlaze u inostranstvo da piju, kao što mnogi trenutno rade.

“Prosto je zastrašujuće što dozvoljavaju takve stvari u [zemlju]. Svaki pojedinac koji želi da proba alkohol, udaljen je bukvalno sat vremena avionom”, rekao je.

“Svi putuju ovamo. Lako je dostupan. Ali ono što želim da kažem je da u ovoj jurisdikciji nisam zadovoljan što je to dozvoljeno.”

U okviru svoje agende reformi Vizija 2030, de facto vladar Saudijske Arabije, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman , pokušava pretvoriti najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte u poslovno, sportsko i turističko središte koje može prosperirati u konačnoj eri nakon nafte.

Za to je potrebno namamiti više stranaca, a dopuštanje alkohola “postepeno” moglo bi igrati ulogu u tome, rekla je Kristin Diwan, sa Instituta arapskih zaljevskih država u Washingtonu.

“Ovo je još jedan korak u normalizaciji vladinih sankcija alkohola u definisanim okruženjima”, rekla je ona.

Vladin Centar za međunarodnu komunikaciju saopštio je u srijedu da je cilj nove politike “suprostaviti se ilegalnoj trgovini alkoholnim proizvodima i proizvodima koje primaju diplomatske misije”.

To je bila očigledna referenca na uspješno lokalno skriveno tržište, gdje boce viskija često koštaju stotine dolara.

Ovako uokvirivanje vijesti “vjerovatno ima za cilj da pošalje suptilnu poruku da promjena može biti na putu, ali da će proces biti postepen i strogo kontroliran”, rekao je Kristian Ulrichsen, saradnik za Bliski istok na Baker Institutu za javnost Univerziteta Rice Policy.

Sa svoje strane, upućeni u restoransku industriju nisu bili sigurni da li će poslovanje biti pogođeno u bliskoj budućnosti.

“Za industriju hrane i pića, ovo nema direktan utjecaj”, rekao je jedan menadžer, iako je dodao da ako promijeni način na koji vanjski svijet vidi Saudijsku Arabiju, “ovo bi moglo privući ljude u kraljevstvo”, što znači više kupaca .

Ako se pristup alkoholu u Saudijskoj Arabiji na kraju proširi izvan onoga što su izvori opisali u srijedu, oni koji najviše mogu izgubiti uključuju prodavače bezalkoholnih pića i drugih bezalkoholnih pića, koji su sve više u modi.

“To nije dobro za mene. Izgubit ću svoj posao,” kroz smijeh je rekao Evans Kahindi, brend menadžer za Blended by Lyre's, kompaniju bezalkoholnih alkoholnih pića.

“Uvijek se spekulisalo o tome da je ovdje pravi alkohol… Ali da budem iskren, to je s vladom, mi još ne znamo i ne mogu spekulirati ni o čemu.”

spot_img
POVEZANO
- Oglasi -spot_img
- Oglasi -spot_img

Popularno