Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
spot_img
NaslovnicaVijestiNAJSTARIJI MUJEZIN KRAJINE: Mehmed je bio mujezin svim imamima u džematu Bešići

NAJSTARIJI MUJEZIN KRAJINE: Mehmed je bio mujezin svim imamima u džematu Bešići

Piše: Elvedin Hasanagić

Na obalama rijeke Une smjestila se Bosanska Otoka sa svojim prirodnim ljepotama. Krase je tri džamije, čiji alemi visoko nebo dodiruju, a ezani otočku čaršiju ispune ljepotom.

Danas vam donosimo priču iz džemata Bešići u Bosanskoj Otoci, te najstarijem mujezinu na području Cazinske krajine, koji još i danas, sa bešićke džamije zove na namaz.

Mehmed (Hasan i Fatima) rođen je 18. juna 1937. godine u Bosanskoj Otoci. Kako u razgovoru za Preporod govori, u mekteb je krenuo u isto vrijeme kada i u osnovnu školu, odmah nakon Drugog svjetskog rata.

Iako je potekao iz seoske porodice, školu i mekteb je završio odličnim uspjehom. Mektepski dani bili su mu, kako nam govori, prekretnica u životu, te dani kada je odlučio da će svoj život posvetiti vjeri i džamiji.

Zabrana mekteba u komunizmu

Svoju priču, sa gorčinom nastavlja, kada priča o vjeri i komunizmu koji je vladao u našoj domovini. Govori da su mu tada zabranili mektepsku pouku, kao i ostalim vršnjacima.

Međutim, želja za usvajanjem vjerskog znanja, bila je jača od sistema, pa je krišom organizovana mektepska nastava u Bosanskoj Otoci, kojoj je i on prisustvovao, te u kratkom vremenu uspio savladati arapsko pismo i osnove učenja Kur'ana.

Iako je komunistički vakat zabranjivao vjerske obrede, ipak, na svakom dijelu naše domovine postojala su mjesta gdje su krišom obavljane vjerske obaveze.

Untitled.jpeg - Najstariji mujezin Krajine: Mehmed je bio mujezin svim imamima u džematu Bešići, a komunizam je iziskivao snalaženja

Svoje sjećanje nastavlja pričom da je prvi put 1945. godine započeo mujeziniti dnevne namaze. Mujezin je bio svim imamima koji su službovali u džematu Bešići, a najprije svome prvom efendiji, Sijamhodžić Ahmetu.

Kako nam kaže, mujeziniti ga je naučio tadašnji mujezin bešićke džamije Medo Suljić, prvo dnevne namaze, a potom, oko 1950. godine, tadašnji efendija bešićke džamije, Mehmed Smajić, naučio ga je predvoditi i mujeziniti teravih-namaz.

Rado se sjeća i imama koji su mu ostali u sjećanju kao dobri prijatelji s kojima se volio družiti često iz sve tri otočke džamije, Redžić Muhameda, koji je službovao u džematu Voloder, Mešanović Ahmeta iz džemata Otoka grad, te imama iz sovg bešićkog džemata Malkoč Muniba.

Teravih-namaz klanjali kradom u privatnoj kući

Mehmed nam dalje nastavlja svoju priču da je 1953. godine u svome rodnome selu Vrletnica (nedaleko od Bosanske Otoke) u kući svoga djeda Bećira Bajrića klanjao i predvodio teravih-namaz mještanima toga sela.
Zbog daljine, i sistemskog zabranjivanja ispoljavanja vjere, kaže, da su bili primorani na takav način organizovati džemat, te se on, tada kao momak, stavio na raspolaganje svom matičnom džematu i organizaciji vjerskog života.

Iako u 87. godini života, Mehmed je i danas mujezin bešićke džamije. Iako zbog starosti nije u mogućnosti uvijek prisustvovati dnevnim namazima, ipak, mujezin je na džumama i bajram namazima.

Njegov „pečat“ u većini džamija Krajine su prepoznatljivi drveni tespihi, koje pravi iz zanimacije i vakufi ih u džamijama.

(Preporod.info)

spot_img
POVEZANO
- Oglasi -spot_img
- Oglasi -spot_img

Popularno