Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDr. Alma Mulac osvojila prestižnu nagradu na Univerzitetu u Oslu

Dr. Alma Mulac osvojila prestižnu nagradu na Univerzitetu u Oslu

Dr Alma Mulac dobila je prestižnu nagradu Kristine Bonnevie na Univerzitetu u Oslu
Nagrada će joj omogućiti da provede dva mjeseca na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu Health (univerzitetske bolnice).
Ovdje će se baviti istraživanjem i obukom u oblasti medicinske sigurnosti koja se smatra br.1 u SAD-u u poređenju sa zapadnom evropom.
Dr Alma Mulac je farmaceut i doktor znanosti zainteresirana za sigurno upravljanje lijekovima, održivo poboljšanje kvaliteta, pravednu kulturu i sprječavanje grešaka u liječenju.
Alma mi rekla da joj je dugoročna želja da uspostavi saradnju sa Farmaceutskim fakultetom u Sarajevu, svojom matičnom institucijom i bolničkim apotekama.
Nagrada nosi ime Kristine Bonnevie (1872 – 1948.), norveška biologinja. Bila je prva žena koja je diplomirala nauku u Norveškoj (i druga žena u cjelini), prva žena profesorica u Norveškoj, aktivistica za prava žena i političarka Slobodarske liberalne stranke. Njena polja istraživanja bila su citologija, genetika i embriologija. Bila je među prvim ženama koje su izabrane na političku funkciju u Norveškoj.
Velika je čast našoj Almi da dobije ovu nagradu koja nosi ime ove žene pionirke. – piše dr. Edhem Čustović na svom fb profilu
spot_img
POVEZANO
- Oglasi -spot_img
- Oglasi -spot_img

Popularno